Enagic Malaysia Privacy Policy

Please be informed that Enagic Malaysia Sdn Bhd, (hereinafter referred to as “Enagic (M)”, “Us”, “Our” and “We”) is bound by the Personal Data Protection Act 2010 and any relevant law in Malaysia which set out a number of principles concerning consumer protection in Malaysia. Enagic Malaysia Sdn Bhd  (Company No. 971103-W), with our registered office and principal place of business at Unit 25-6 & Unit 27-6, The Boulevard, Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur, Malaysia is committed to protect all Personal Data kept by us and to provide our distributors and users with the highest levels of customer service.

Enagic (M) is committed to respect your privacy. Our Website has been structured in a way whereby you are not required to identify yourself nor reveal any personal information should you wish to visit Enagic (M) Website. Any information, communication or material provided to us, whether received online, electronically, and/or hardcopy to include any data, documentations, questions, comments, suggestions or the like is, will be treated as confidential and proprietary except as set forth in the Personal Data Protection Act 2010 and any relevant law in Malaysia.

While you are neither bound nor obligated to provide us with any of your personal data, your choice not to do so, may result in Enagic (M) not being able to:

(i)            supply you our products and services;

(ii)           process your job application; or

(iii)          appoint you as our distributor.

The purpose of this Privacy Policy is to make the distributors and users aware of our privacy policies and practices and of the choices you can make about the way your information is collected and used.  The Privacy Policy is designed in order to explain further of some of our policies and principles pertaining to your privacy of data. Your utmost satisfaction and trust are our priority by maintaining, protecting and securing the privacy of your data.

Enagic (M) reserves the right to change any portion of this Policy.

  1. Information Collection Statement
    • “Personal Data” means any personal information in respect of commercial transactions relating to Enagic’s customers and/or distributors which have been provided to Enagic (M) or made available to Enagic (M) that relates directly or indirectly to Enagic’s customers and/or distributors who is identified or identifiable from that information or from that and other information in the possession of a Enagic (M) and could include information such as name, Identity Card/Passport No., address and contact details, contact number account number, credit card details and particulars of spouse and children who are at least 18 years old which were provided to us with their consent.
  • Your Personal Data may have been collected directly from you, and/or third parties and/or from any other sources publicly available and over time through our relationship with you.
  • Your Personal Data may be received and/or retained in any form; this is to include in writing, electronically or verbally.

Enagic (M) has the right to record and maintain a record of consent from customer through any Enagic (M) forms that has been filled up and submitted to us. The Personal Data collected will be stored and transferred to the Enagic Headquarters database and data storage located at Japan.

  1. Use of Information

2.1  Enagic (M) will process your Personal Data and use your information to understand your needs better in order to provide better service. Such data will be used by us to update you on services and benefits, to communicate back and to assist in completing any transaction.

2.2  Fulfilling your Transaction Request

If you request something from Enagic (M), for example, a product or service or a request for a business transfer, we will use the information you provided to us to fulfill your request. To help us do this, we may share information with others, for instance, Enagic (M)’s business partners, Enagic (M)’s related and/or affiliated company within or outside Malaysia and financial institutions involved in fulfillment of such transaction request. In connection with a transaction, we may also contact you as part of our customer satisfaction surveys or for market research purposes.

2.3  Personalizing your Experience on our Web Sites

We may use information we collect about you to provide you with a personalized experience on our Web sites, such as providing you with content in which you may be interested and making navigation on our sites easier.

2.4  Marketing

The information you provide to Enagic (M), as well as the information we have collected about you indirectly, may be used by Enagic (M) for marketing purposes. Before we do so, however, we will offer you the opportunity to choose whether or not to have your information used in this way. You may at any time choose not to receive marketing materials from us by contacting us directly (please refer to “Contact Us” below).

2.5  Recruitment

In connection with a job application or inquiry, whether advertised on Enagic (M)’s Web site or otherwise, you may provide us with information about yourself, such as a resume. We may use this information throughout Enagic (M) in order to address your inquiry or consider you for employment purposes. Unless you tell us not to do so, we may keep the information for future consideration.

2.6  Required by Law

We reserve the right to disclose your personal information as required by law and when we believe that disclosure is necessary to protect our rights, or the rights of others, or to comply with a judicial proceeding, court order, or legal process served on our Web sites.

2.7  Compliance and Risk Management

We shall also use your personal data and other data for the purposes of Enagic (M)’s auditing, internal investigations, compliance, risk management, conflict of interest reporting and security processes.

2.8  Enagic (M) may process your Personal Data without your consent if it is permitted under the Personal Data Protection Act 2010 (PDPA 2010) or any other relevant law in Malaysia.

  1. Collection and Use of Non-Personal Information

We also collect non-personal information/data in a form that does not permit direct association with any specific individual. We may collect, use, transfer and disclose non-personal information for any purpose. The following are some examples of non-personal information that we collect and how we may use it:

a) We may collect information such as sales revenue section details, payment history, and others so that we can calculate commissions payable to distributors, better understand customer behavior, and to improve our products, services, and advertising.

b) We also may collect information regarding customer activities on our website and from our other products and services. This information is aggregated and used to help us provide more useful information to our customers and to understand which parts of our website, products and services are of most interest. Aggregated data is considered non-personal information for the purposes of this Privacy Statement. If we do combine non-personal information with personal information the combined information will be treated as personal information for as long as it remains combined.

  1. Disclosure Principle

4.1  Enagic (M) shall not disclose any of your Personal Data to the third party without your consent except;

  1. to our parent company, subsidiaries, related and associated companies for our business internal purposes including but not limited to Enagic Headquarters, Enagic Singapore and Enagic Hong Kong and others
  2. to our business partners, affiliates, clients and third party service providers within or outside of Malaysia
  3. required or requested by you in written or electronic form
  4. it is for the purpose for which the personal data was to be disclosed at the time of collection of the personal data

4.2  Enagic (M) has the right to disclose your personal data to such persons in order to comply with any legal, regulatory, or any government agency notification requirements.

4.3  Enagic (M) has the right to disclose any personal data to any financial institution in connection with your loan and/or financing application required or requested by you.
4.4  Enagic (M) has the right to disclose your personal data if it is required under the law or in relation to any order or judgment of a court.

4.5  Enagic (M) has the right to disclose your personal data if it is permitted by the law for the prevention of crime; to include any illegal/unlawful activities or fraud or for the purpose of persecution of offenders or any form of investigation relating to any of these.

4.6  We reserve the right to disclose any personal data to any third party in order to protect our rights, defend us and our property in our best interest.

  1. Security Principle

5.1  Enagic (M) is responsible to take any prudent steps to ensure that we have sufficient security measures in place to protect and safeguard the confidentiality and security of all personal data. Such steps to include any appropriate procedural and technical steps being introduced by us to protect personal data from any unwanted situation/scenario; accidental or unlawful destruction or accidental loss, alteration or disclosure.

  1. Right to Access

6.1  We may decline to process requests for access to your personal data if no information is supplied to prove your identity, no information is supplied to locate the personal data, require disproportionate technical effort, jeopardize the privacy or confidential information of others, or for which access is in violation of the law. Access, correction or deletion requests can be made through the regional Privacy Contact Form.  Please be informed that if you request for any deletion of key personal information provided to us, we may not be able to continue to provide you our products and services nor can you continue to be our distributor.

  1. Data Integrity Principle

7.1  Enagic (M) strives to provide accurate, complete, non-misleading information to the customers. You are required to immediately inform us of any amendment to your personal data such as change of contact number, billing address for our further action. Such inaccuracy of information channeled by us will be corrected as quickly as possible after such notification.

7.2  While you are neither bound nor obligated to provide us with any of your personal data, your choice not to do so, may result in termination of agreement and/or customer’s application being rejected.

  1. Contact Us

Should you have any concerns, queries, requests and complain in regards to the Privacy Policy, please reach us directly during office hour as below:

_______________________________________________________________________________________

Privasi Polisi Enagic Malaysia

Adalah dengan sukacita dimaklumkan bahawa Enagic Malaysia Sdn Bhd, (juga dikenali sebagai “Enagic (M)”, “Kami” dan “Kita”) adalah terikat dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan mana-mana undang-undang yang berkaitan di Malaysia yang telah menetapkan beberapa prinsip mengenai perlindungan pengguna di Malaysia. Enagic Malaysia Sdn Bhd (No. Syarikat 971103-W), pejabat berdaftar dan tempat perniagaan utama di Unit 25-6 & 27-6, The Boulevard, Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur, Malaysia adalah komited untuk melindungi semua Data Peribadi yang disimpan oleh kami dan untuk menyediakan khidmat pelanggan pada tahap yang tertinggi kepada para pengedar dan pengguna kami.

Enagic (M) komited dalam menghormati privasi anda. Laman Web Kami telah distruktur dengan cara yang mana anda tidak perlu untuk mendedahkan sebarang maklumat peribadi dan mengenal pasti diri anda sekiranya anda ingin melawat Laman Web Enagic (M). Sebarang maklumat, komunikasi atau bahan yang diberikan kepada kami, diperoleh melalui talian, elektronik, dan/atau salinan cetak termasuk sebarang data, dokumentasi, soalan, komen, cadangan atau seumpamanya, akan dianggap sebagai sulit dan proprietari kecuali seperti yang dinyatakan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan sebarang undang-undang yang berkaitan di Malaysia.

Walaupun anda tidak terikat mahupun diwajibkan untuk menyediakan sebarang maklumat peribadi anda kepada kami, namun sekiranya anda memilih untuk tidak berbuat sedemikian, boleh menyebabkan Enagic (M) untuk tidak dapat:

  • membekalkan anda dengan produk-produk dan perkhidmatan kami;
  • memproses permohonan kerja anda; atau
  • melantik anda sebagai pengedar kami.

Privasi Polisi ini adalah bertujuan untuk memberi kesedaran terhadap pengedar dan pengguna kami akan dasar dan amalan privasi kami dan pilihan yang anda boleh buat akan cara maklumat anda dikumpul dan digunakan. Dasar Privasi ini digubal bagi menjelaskan beberapa dasar dan prinsip berkaitan dengan privasi maklumat anda dengan lebih terperinci. Kepuasan penuh dan kepercayaan anda merupakan keutamaan kami dengan mengekalkan, melindungi dan menjamin privasi data sulit anda.

Enagic (M) berhak untuk menukar mana-mana perkara yang terkandung di dalam Polisi ini.

  1. Penyata Pengumpulan Maklumat
    • “Data Peribadi” bermaksud sebarang maklumat peribadi yang berkenaan dengan transaksi komersial berkait rapat dengan pelanggan dan/atau pengedar Enagic di mana maklumat tersebut telah diberikan kepada Enagic (M) atau disediakan kepada Enagic (M) yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada pelanggan dan/atau pengedar Enagic yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat tersebut atau dari maklumat dan lain-lain maklumat yang telah menjadi hak milik Enagic (M) dan ianya boleh termasuk seperti nama, Kad Pengenalan/Passport No., alamat dan butiran perhubungan, nombor telefon, akaun nombor, butiran kad kredit dan maklumat peribadi pasangan dan anak-anak yang berumur sekurang-kurangnya 18 tahun yang telah memberi persetujuan kepada kami.
    • Data Peribadi anda mungkin telah diperoleh secara langsung daripada anda, dan/atau pihak ketiga dan/atau dari mana-mana sumber lain yang boleh didapati secara umum dan dari masa ke semasa selama kami berhubung bersama anda.
    • Data Peribadi anda boleh diterima dan/atau disimpan dalam sebarang bentuk; termasuklah secara bertulis, elektronik atau bertulis.

Enagic (M) berhak untuk merakam dan menyimpan rekod mengenai persetujuan daripada pelanggan melalui mana-mana borang Enagic (M) yang telah diisi dan diserahkan kepada kami. Data Peribadi yang telah dikumpul akan disimpan dan dipindahkan ke pangkalan data dan penyimpanan data di Ibu Pejabat Enagic yang terletak di Jepun.

  1. Penggunaan Maklumat

2.1  Enagic (M) akan memproses Data Peribadi anda dan menggunakan maklumat anda untuk memahami keperluan anda dengan lebih baik bagi menyediakan perkhidmatan yang lebih berkualiti. Data tersebut akan digunakan oleh kami untuk memaklumkan kepada anda akan perkhidmatan dan manfaat, untuk berkomunisi dan membantu dalam melengkapkan sebarang bentuk urus niaga.

2.2  Memenuhi Permintaan Transaksi anda

Jika anda memohon sesuatu daripada Enagic (M), sebagai contoh, produk mahupun perkhidmatan atau permintaan untuk pertukaran hak milik perniagaan, kami akan menggunakan maklumat yang telah diberikan kepada kami bagi memenuhi permintaan anda. Bagi membantu kami dalam memenuhi permintaan anda, kami mungkin akan berkongsi maklumat dengan pihak lain, misalnya, rakan niaga Enagic (M), institusi-institusi yang berkaitan dengan Enagic (M) dan/atau gabungan syarikat yang terdapat di dalam atau di luar Malaysia dan insititusi-institusi kewangan yang terlibat dalam memenuhi perlaksanaan transaksi tersebut. Sehubungan dengan urus niaga tersebut, kami juga berkemungkinan boleh menghubungi anda sebagai sebahagian daripada kaji selidik kepuasan pelanggan kami atau untuk tujuan penyelidikan pasaran.

2.3  Menyesuaikan Pengalaman anda di Laman Web kami

Kami mungkin menggunakan maklumat yang telah kami perolehi mengenai anda bagi membolehkan kami untuk menyediakan anda dengan  pengalaman peribadi di laman web kami, seperti menyediakan anda dengan kandungan yang boleh menarik minat anda dan membuatkan anda berasa lebih mudah untuk melayari laman web kami.

2.4  Pemasaran

Maklumat yang anda berikan kepada Enagic (M), serta sebarang maklumat yang telah diperoleh secara tidak langsung, boleh digunakan oleh Enagic (M) untuk tujuan pemasaran. Sebelum berbuat sedekimian, kami akan menawarkan peluang kepada anda untuk memilih sama ada memberi kebenaran kepada kami untuk menggunakan maklumat anda untuk tujuan pemasaran. Sekiranya tidak, anda pada bila-bila masa boleh menghubungi kami secara langsung (sila rujuk kepada ‘Hubungi Kami’ di bawah).

2.5  Pengambilan

Sehubungan dengan permohonan perkerjaan ataupun pertanyaan, sama ada diiklankan di laman web Enagic (M) atau sebaliknya, dan boleh memberikan kami maklumat mengenai diri anda, seperti resume. Kami mungkin menggunakan maklumat ini sepanjang Enagic (M) untuk menangani sebarang persoalan atau mempertimbangkan permohonan anda untuk tujuan pengambilan pekerja. Sebaliknya sekira anda memilih tidak berbuat sedemikian, maklumat yang telah diperoleh akan disimpan untuk pertimbangan masa hadapan.

2.6  Dikehendaki oleh Perundangan

Kami mempunyai hak untuk mendedahkan maklumat peribadi anda seperti yang dikehendaki oleh undang-undang dan apabila kami mempercayai bahawa pendedahan tersebut adalah keperluan bagi melindungi hak-hak kami, atau hak-hak orang lain, atau bagi mematuhi prosiding kehakiman, perintah mahkamah atau proses undang-undang yang disampaikan kepada laman web kami.

2.7  Pematuhan dan Pengurusan Risiko

Kami juga akan menggunakan maklumat peribadi anda dan lain-lain data bagi maksud Enagic (M) untuk tujuan memastikan pengauditan, penyiasatan dalaman, pematuhan, pengurusan risiko, konflik laporan faedah dan proses keselamatan.

2.8  Enagic (M) boleh memproses Data Peribadi anda tanpa kebenaran anda sekiranya ia dibenarkan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (APDP 2010) atau mana-mana undang-undang lain yang berkaitan di Malaysia.

  1. Pengumpulan dan Penggunaan Maklumat Bukan Peribadi

Kami juga mengumpul maklumat bukan peribadi/data dalam bentuk yang tidak memerlukan penglibatan secara langsung dengan mana-mana individu tertentu. Kami juga mungkin mengumpul, menggunakan, memindahkan dan mendedahkan maklumat bukan peribadi untuk sebarang tujuan. Berikut adalah beberapa contoh maklumat bukan peribadi yang telah dikumpul oleh kami dan cara bagaimana maklumat tersebut boleh digunakan:

  • Kami mungkin mengumpul maklumat seperti hasil jualan, maklumat transaksi, sejarah pembayaran dan lain-lain supaya kami bole mengira kadar bayaran komisen terhadap pengedar, bagi memahami tingkah laku pelanggan, dan untuk meningkatkan produk, perkhidmatan dan pengiklanan.
  • Kami juga boleh mengumpul maklumat mengenai aktiviti-aktiviti pelanggan di laman web kami dan daripada produk dan perkhidmatan kami yang lain. Maklumat ini dikumpulkan dan digunakan untuk membantu kami menyediakan maklumat yang lebih berguna kepada pelanggan kami dan untuk memahami bahagian mana yang terdapat pada laman web kami, produk dan perkhidmatan adalah yang paling menarik. Maklumat terkumpul adalah dikenali sebagai maklumat tidak peribadi untuk tujuan Kenyataan Privasi ini. Maklumat tidak peribadi hanya dianggap sebagai maklumat peribadi sekiranya kami membuat keputusan untuk menggabungkan maklumat peribadi bersama maklumat tidak peribadi.
  1. Prinsip Pendedahan

4.1  Enagic (M) tidak boleh mendedahkan sebarang Data Peribadi anda kepada pihak ketiga tanpa kebenaran anda kecuali;

  • Kepada syarikat induk kami, anak syarikat, syarikat yang berkaitan dan bersekutu untuk tujuan pengurusan perniagaan dalaman kami termasuk tetapi tidak terhad kepada Ibu Pejabat Enagic, Enagic Singapura, Enagic Hong Kong dan lain lain.
  • Kepada rakan niaga kami, sekutu, pelanggan dan pembekal perkhidmatan pihak ketiga dalam atau di luar Malaysia.
  • Dikehendaki atau atas permintaan anda dalam bentuk bertulis dan elektronik.
  • Ia adalah untuk tujuan penzahiran data peribadi pada ketika pengumpulan data peribadi dijalankan.

4.2  Enagic (M) mempunyai hak untuk mendedahkan data peribadi anda kepada mana-mana pihak bagi mematuhi sebarang pemberitahuan undang-undang, peraturan atau mana-mana agensi kerajaan.

4.3  Enagic (M) mempunyai hak untuk mendedahkan sebarang data peribadi anda kepada badan institusi kewangan yang berkaitan dengan pinjaman dan/atau permohonan pembiayaan yang diperlukan atau di atas permintaan anda.

4.4  Enagic (M) mempunyai hak untuk mendedahkan sebarang data peribadi anda jika dikehendai di bawah undang-undang atau yang berhubungan dengan mana-mana perintah atau penghakiman mahkamah.

4.5  Enagic (M) mempunyai hak untuk mendedahkan sebarang data peribadi anda jika dibenarkan di bawah undang-undang untuk tujuan pencegahan jenayah; termasuk apa-apa aktiviti yang menyalahi undang-undang /terlarang atau kes penipuan atau penganiayaan untuk tujuan pengsabitan ke atas pesalah atau apa jua bentuk penyiasatan berhubung dengan di atas.

4.6  Kami berhak untuk mendedahkan sebarang maklumat peribadi kepada mana-mana pihak ketiga bagi melindungi hak kami, mempertahankan kami dan hak milik kami demi kepentingan terbaik kami.

  1. Prinsip Keselamatan

5.1  Enagic (M) bertanggungjawab dalam mengambil sebarang langkah berhati-hati bagi memastikan pihak kami mempunyai langkah-langkah keselamatan yang mencukupi dalam melindungi dan menjaga kesulitan dan keselamatan kesemua data peribadi. Langkah-langkah yang dinyatakan adalah termasuk kepada segala bentuk prosedur yang bersesuaian dan segala langkah-langkah teknikal yang diperkenalkan oleh kami untuk melindungi data peribadi dari sebarang keadaan/situasi yang tidak diingini; pemusnahan secara tidak sengaja atau menyalahi undang-undang atau kehilangan secara tidak sengaja, pengubahan atau pendedahan.

  1. Hak untuk Akses

6.1  Kami boleh menolak untuk memproses permintaan anda untuk mengakses data peribadi anda sekiranya tiada maklumat dibekalkan untuk membuktikan identiti anda, tiada maklumat dibekalkan bagi mengesan data peribadi, ketidakseimbangan usaha teknikal, menjejaskan privasi atau kesulitan maklumat pihak lain, atau yang mana akses tersebut bertentangan dengan undang-undang. Permintaan untuk mengakses, memperbetulkan atau menghapuskan boleh dibuat melalui Borang Privasi Hubung. Adalah dimaklumkan bahawa jika anda memilih untuk menghapuskan sebarang maklumat peribadi yang telah diberikan kepada kami, kami tidak mungkin dapat menyediakan produk-produk dan perkhidmatan kami kepada anda atau kekal sebagai pengedar kami.

  1. Prinsip Integriti Data

7.1  Enagic (M) berusaha untuk memberikan maklumat yang tepat, lengkap, maklumat yang tidak mengelirukan kepada pelanggan. Anda dikehendaki untuk segera memaklumkan kepada kami sebarang bentuk pindaan terhadap data peribadi anda seperti pertukaran nombor telefon, alamat bil untuk tindakan selanjutnya. Segala maklumat yang tidak tepat disalurkan oleh kami akan diperbetulkan secepat mungkin selepas notis pemberitahuan.

7.2  Walaupun anda tidak terikat mahupun diwajibkan untuk memberi sebarang data peribadi anda, pilihan anda untuk tidak berbuat demikian, boleh mengakibatkan kepada penamatan perjanjian dan/atau permohonan menjadi pelanggan ditolak.

  1. Hubungi Kami

Sekiranya anda mempunyai sebarang keraguan, pertanyaan, permintaan dan aduan mengenai Polisi Privasi, sila hubungi kami secara langsung pada waktu pejabat seperti berikut:

Officer In-charge: Mr Jerry

Position: Compliance Executive

Email: compliance@enagic-my.com